Grønland - torsdag den 03. marts 2011


Hundeslædetur

Tilbage

Vi vågnede ved 6 tiden og begyndte at snakke om, at stå op og gå en lille morgentur. Det blev dog ikke til så meget, for der var nu varmere under dynen.

Jan fra Norge diskede op med æg og bacon til morgenmaden, så vi følte os rigtig godt klædt på til dagens tur på hundeslæde. Vi var delt op i 2 hold, det hold med 3 slæder skulle af sted kl. 9:00 og sidste hold med 2 slæder kl. 11:00. Marie og jeg var med på det første hold og vi startede med at blive ekviperet i sælskinsdragt. Det var fint og meget lunt. Samtidig fik vi lov til at låne støvler, idet vi havde frosset vores fødder i vores medbragte fodtøj. De lånte støvler viste sig dog heller ikke, at være i stand til at holde på varmen - i hvert fald ikke for mit vedkommende.

Efter de sædvanlige fotosessions af folk i anderledes tøj, var der afgang bag om lufthavnen og ud til hundegården, hvor hundeslæderne allerede var spændt for. Vores slæde var bundet fast til en bil, så hundene ikke kunne stikke af sted, men det var klart, at de var ivrige efter at komme af sted. De hylede og larmede alt imens de for frem og tilbage mellem hinanden. Resultatet var selvfølgelig at deres reb var filtret godt ind i hinanden, så "chaufføren" havde mere end travlt med at få lidt orden på tingene. Marie og jeg blev båset på en slæde sammen med Poul fra Digital Foto og snart gik det over stok og sten. Hundegården ligger lige ved kanten af fjorden, så meget hurtigt var vi på is og dermed på en jævn flade. Flere steder var isen dog skubbet lidt op og slæden kunne ikke bare fare kritikløst ud over stepperne. Der var også større sprækker i isen flere steder.

De andre 2 slæder lå langt foran vores, så vi kunne koncentrere os om, at fotografere vores egne hunde og videofilme undervejs. Turen ud ad fjorden var meget behageligt. Slæderne var meget brede, så vi kunne sidde komfortabelt på sælskind. En yderst komfortabel rejsemåde. Vi havde vinden i ryggen, så der var ingen af os, der frøs.

Efter en times køretur, nåede vi frem til de andre 2 slæder. De havde gjort holdt og vi gjorde det samme. Mens hundene fik lov til at hvile sig, blev vi andre inviteret på en kop varm the (tror jeg det var). Det var i hvert fald lækkert at få en kop varmt herude midt på den tilfrosne fjord. Vores grønlandske fører fortalte, at fjorden var fersk på det stykke, vi havde kørt. Først længere ude var der saltvand.

Efter et kvarters pause, gik turen tilbage mod byen. Vores hunde var febrilske efter, at komme af sted og på et tidspunkt blev jeg fanget mellem hundene og slæden. Hundene strøg af sted uden tilladelse. Så pludselig var der en masse reb spændt mellem hundene og slæden på min vej. Der var kun et at gøre. Hop og dans og forsøg at undgå rebene. Det lykkedes næsten - men det sidste nåede jeg ikke. Så var der kontant afregning og ned i isen. Heldigvis skete der ikke noget med hverken mig eller kamera.

På turen indad havde vi vinden i ansigtet og det var en meget kold vind. Ikke noget med at have bare hænder og ansigtet blev pakket godt til. Jeg havde døjet med hovedpine fra om morgenen og havde slet ikke lyst til at tage del i fotograferingen på vejen tilbage. Der var ellers flere oplagte muligheder, idet vi flere gange krydsede med de andre slæder, så vi f.eks. kunne fotografere deres slædehunde forfra på klods hold. Det var pivende kold og mine tæer frøs. "Jeg vil hjem" - og det kom vi heldigvis.

Tilbage i Kangerlussuaq ventede hold 2 spændte og vi overlod dem velvilligt slæderne og hastede tilbage til en varm bil, der snart kørte os retur til Old Camp. Poul havde lovet os, at der var gode brød med skinke, ananas og ost på. Det var igen vores nordmand, der havde været kreativ. Samtidig var der en sandwich med samme gode brød til os, så alle kunne blive mætte.

Jeg tog en lur lige efter maden, for at se, om jeg kunne blive min hovedpine kvit og det lykkedes næsten helt. Da jeg stod op igen, var der hektisk aktivitet foran computerne i fællesrummet. Hold 2 var lige kommet retur efter en god slædetur og de var i gang med at spise.

Så var det tid til at gennemse dagens høst. Der var mange fejlskud men også nogle fornuftige billeder imellem. Jeg koncentrerede mig i første omgang om at få fundet de billeder, der skulle vises frem i aften. 2 stykker blev det til...

Solen gik ned mod vest ud over fjorden og så trækker det i en sand solopgang/solnedgangs entusiast, så jeg måtte ud og fotografere lidt. Straffen var 117 billeder. Det tog pokkers lang tid at efterbehandle...

Aftenens teori fra Morten handlede om klassiske kompositionsregler. Ganske interessant og han viste gode eksempler på billeder, der var taget efter disse regler, som han i øvrigt anbefalede, at man også brød fra tid til anden.

Aftensmaden på Roklubben var i dag moskusokse (hakket kød) med bacon omkring. Det smagte lige så godt som de foregående dage. Men der begyndte at tegne sig et mønster mht. kartofler, grøntsager og sovs. Det virkede meget lig det fra de foregående dage.

Efter vi kom hjem, blev dagens bedste pletskud vist frem og resten af aftenen var til fri afbenyttelse, hvilket for langt de flestes vedkommende betød tid foran computeren.

De næste par dage var mange lidt spændte på. I morgen skal vi overnatte i telt på indlandsisen og i den forbindelse fik vi en opgave fra Morten: "Lav en reportage og fortæl om et døgn på indlandsisen. Lav en drejebog og overvej hvilke 25 motiver, du vil tage, for at fortælle om turen, når du kommer hjem". Ganske god opgave - og Marie nåede frem til, at hun ville fotografere mig i 24 timer på indlandsisen. Pyha! God arbejdslyst!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32